Nadine van Gijn

huidtherapie

Peeling of skinbooster: wat is beter voor mij?

Met regelmaat vragen cliënten aan mij: welke behandeling is het beste voor mijn huid? 
Mijn antwoord: dat is een goede vraag. Welke behandeling het beste is voor jouw huid, hangt af van wat je wensen zijn en wat jij graag anders wilt zien.
Wil je minder pigmentvlekken? Wil je iets doen aan de beginnende lijntjes in je gezicht? Of misschien aan de verslapping van je huid?

In deze blog ga ik dieper in op de verschillen tussen een skinbooster en peeling. Ik heb ze letterlijk naast elkaar gezet.

Plus: wanneer kies ik de een en wanneer de ander? En kan een combi van beide eigenlijk ook?

Peeling

Skinbooster

Een peeling is een behandeling waarbij er door het aanbrengen van verschillende zuren op je huid een of meerdere lagen van je huid op een gecontroleerde manier afsterven en plaatsmaken voor een nieuwe, gladde en frisse huid.

Er zijn verschillende soorten peelings: oppervlakkig (fruitzuur), middeldiep (TCA) en diep (fenol).

Een RRS®-Inject skinbooster is een behandeling waarbij er door middel van microneedling natuurlijk hyaluronzuur, aangevuld met actieve ingrediënten (zoals antioxidanten, vitaminen, mineralen, peptides en aminozuren), in de huid worden ingebracht die in samenwerking met elkaar je huid repareren, voeden, opvullen en stimuleren.
Er zijn skinboosters voor je gezicht, hals en decolleté, maar ook voor je lichaam en je haar.

Wat is het verschil en wat zijn de overeenkomsten tussen een peeling en een skinbooster?

Bij een peeling wordt de bovenste huidlaag verwijderd, waardoor de huid zich vernieuwt.

Bij een skinbooster wordt er een cocktail van voedende ingrediënten in de huid ingebracht.

De enige overeenkomst tussen deze twee behandelingen is dat ze allebei werken voor de vermindering van fijne lijntjes en rimpels.

Wat is het verschil in de voorbereiding, downtime en nazorg?

Voorbereiding

Bij bepaalde peelings of huidtypen is een voorbereiding noodzakelijk, over het algemeen alleen bij middeldiepe en diepe peelings.

  • Een huid met acne wordt voorbereid met een crème die gericht is op het verminderen van onzuiverheden.
  • Een huid met veel pigmentschade wordt voorbereid met een pigment remmende crème, soms in combinatie met vitamine A-zuur (retinol).
  • Huidtype 4-6 (vanwege de melanine) wordt voorbereid met een pigment remmende crème, soms in combinatie met vitamine A-zuur (retinol).
  • Een verdikte huid wordt voorbereid met een vitamine A-zuur (retinol).

Bij een skinbooster is geen voorbereiding nodig. Uiteraard dient de huid wel vrij te zijn van ontstekingen zoals acne, koortslip etc. In de kliniek wordt de huid door de behandelaar gereinigd, voorafgaand aan de microneedlingbehandeling.

 

Downtime
(de periode die je huid nodig heeft om te herstellen, ook zichtbaar, na een huidbehandeling)

Bij een oppervlakkige peeling is er geen downtime, hooguit ontstaat er een enkel schilfertje.

Bij een middeldiepe peeling is de downtime 7-14 dagen. In die periode droogt de huid in, kleuren pigmentvlekjes donkerder, zie je er ouder uit en begint de huid na een dag of 3-4 te vervellen. Dit proces van vervellen duurt doorgaans 3-4 dagen, met soms een uitschieter naar een langere periode. Over het algemeen zeg ik dat je een week na een middeldiepe peeling weer toonbaar bent.

Bij een diepe peeling hangt het ervan af hoe diep er gepeeld wordt. In de categorie diepe peelings zijn 3 verschillende concentraten te onderscheiden:

  1. bij de very light is de downtime vergelijkbaar met die van de middeldiepe peeling,
  2. bij de light kan de huid wat stugger aanvoelen (strakker staan) en meer bruine vlekken vertonen in de indrogingsfase. Het vervelproces start doorgaans ook na 3-4 dagen maar duurt 10-14 dagen.
  3. wanneer we gaan peelen met de sterkste concentratie, ook wel de mozaïektechniek genoemd, ziet de downtime er iets anders uit. Met deze techniek wordt er alleen op bepaalde plekken diep gepeeld en het overige deel van het gezicht wordt (afhankelijk van de indicatie) gepeeld met een lichtere concentratie, bijv. een TCA-peeling. Na de behandeling ga je naar huis met (plaatselijk) post-peelingtape, geplakt op de diep(ere) gepeelde delen van je gezicht (bovenlip, rondom de mond). Dit zorgt ervoor dat de peelingvloeistof nog een poosje goed kan inwerken. De volgende dag wordt de tape verwijderd en wordt er bismuthsubgallaatpoeder (geel poeder) aangebracht. Dit poeder beschermt de huid en zorgt ervoor dat je er zelf niet aan gaat zitten. Na enkele dagen mag er aan de randen van het ‘poedergebied’ een laagje vaseline worden aangebracht totdat na enkele dagen (een deel van) de korst verdwenen zal zijn. Hier zien we dan een mooi roze huidje verschijnen!
    Tijdens het proces zal ook de huid die minder diep werd gepeeld herstellen, ofwel vervellen zoals al eerder beschreven.

De downtime bij de skinbooster, daar hoeven we geen hele lappen tekst aan te wijden.
Want die is namelijk nihil!

Een enkele cliënt ervaart op de dag van de behandeling wat zogenaamde puntbloedingen, oftewel rode vlekjes, maar over het algemeen zijn deze na 24 uur verdwenen.

Gedurende de eerste 2 uur na de behandeling mag de huid alleen even niet nat worden, maar na 4 uur mag er alweer make-up worden aangebracht!

Skinbooster model2
Nazorg

Na een oppervlakkige peeling: wees 4-6 weken voorzichtig met de zon, gebruik altijd een zonbescherming SPF30.

Na een middeldiepe, TCA-peeling is het belangrijk om gedurende de eerste zes weken na de laatste peeling producten te gebruiken die speciaal zijn ontwikkeld voor de tere, gevoelige gepeelde huid, om irritatie, roodheid en Post Inflammatoire Hyperpigmentatie (tijdelijke pigmentvlekken na de peeling) te voorkomen. Dit zijn:

  • een zachte cleanser,
  • een crème afgestemd op jouw huidtype,
  • IPLase Mask (tegen roodheid en PIH),
  • en natuurlijk de SPF 50++.

Na een diepe (fenol)peeling is het belangrijk om de eerste drie maanden producten speciaal ontwikkeld voor de gepeelde huid te blijven gebruiken. Dit voorkomt irritatie, roodheid en Post Inflammatoire Hyperpigmentatie (tijdelijke pigmentvlekken na de peeling). Dit zijn:

  • een zachte cleanser,
  • een crème afgestemd op jouw huidtype,
  • IPLase Mask (tegen roodheid en PIH),
  • en natuurlijk de SPF 50++.

Na een skinboosterbehandeling is het van belang dat je de eerste 12 uur de zon vermijdt om te voorkomen dat er pigmentvlekken ontstaan op de plekken waar is geïnjecteerd.  En, zoals hierboven al beschreven: de eerste 2 uur mag de huid even niet nat worden, maar na 4 uur mag er alweer make-up worden aangebracht!

En natuurlijk is het altijd goed om je huid te beschermen met een SPF!

Hoe lang heb je profijt van de behandelingen?

Na een oppervlakkige peeling heb je enkele weken een mooi, fris en stralend huidje. Deze peeling is ideaal wanneer je een feestje hebt of bij acne (meerdere peelings helpen je acne te verminderen).

Na een middeldiepe peeling heb je enkele maanden een mooie, frisse en gladdere huid. Het is wel afhankelijk van of je een losse of een kuur van meerdere peelings in een kortere tijd achter elkaar hebt laten uitvoeren en of de huid werd voorbereid met bijvoorbeeld retinol. Van een losse behandeling heb je minder lang plezier dan van een kuur, die jou een half jaar tot een jaar zichtbaar resultaat oplevert.

Bij een diepe peeling kunnen we stellen dat je er minimaal een jaar profijt van hebt. In het geval van de mozaiëkpeeling kan dit zelfs langer zijn (3 jaar en langer).

Na een enkele skinboosterbehandeling heb je enkele weken een frisser, stralender huidje. Maar als je een aantal behandelingen achter elkaar laat uitvoeren (een kuur), bouwt je huid een betere hydratatie en meer volume op. De microneedlingtechniek zorgt bovendien voor het aanjagen van collageen en elastine, wat je na een kuur van 4-6 behandelingen mooie en goed zichtbare resultaten oplevert.

Welke van deze twee is het beste voor algemene huidverbetering?

Ik durf te zeggen dat als algemene huidverbetering je wens is, je het beste voor een combinatie van beide kan kiezen. Een skinbooster hydrateert, geeft volume, vermindert verslapping en laat de huid stralen. Een peeling verwijdert de dode huidcellen en vermindert pigmentvlekken, fijne lijntjes en grove poriën (allemaal aspecten die we gaan zien wanneer we ouder worden).

Wanneer kiezen voor een eenmalig behandeling en wanneer voor een kuur?

Een eenmalige behandeling is prima en leuk als oppepper of wanneer je een feestje gepland hebt. Maar als echte huidverbetering je doel is, dan kun je het beste voor een kuur gaan.

Bij welke indicaties in de huid kan je het beste kiezen voor een peeling?
  • Grove poriën
  • (Fijne) lijntjes en rimpels
  • Pigmentvlekken (zonschade)
  • Melasma
  • Grauwe, doffe huid
  • Acne(gevoelige) huid
  • Rosacea
  • Opfrissen van de huid
Bij welke indicaties in de huid kan je het beste kiezen voor een skinbooster?
  • Verslapping (de ‘zakjes’ bij de kaaklijn)
  • Volumeverlies
  • (Fijne) lijntjes en rimpels
  • Eerste tekenen van veroudering (preventief)
  • Droge, vale huid (droogtelijntjes)
  • Vochtwallen (puffy eyes) en donkere kringen.
  • Cellulite of striae
  • (Beginnend) haarverlies

Een peeling, skinbooster of toch een filler en/of botox?

Wanneer je (nog) twijfelt of je al klaar bent om met botox of fillers te starten, kan een skinbooster of een peeling een mooie eerste of tussenstap zijn. Deze behandelingen zijn een enorme oppepper voor je huid. Ik ben in de praktijk al meerdere malen tegengekomen dat cliënten er door de huidverbeterende behandelingen nog even mee wachten, of soms zelfs minder botox- en/of fillerbehandelingen nodig hebben! Ook weer leuk voor de portemonnee 😉.

Kan je een peelingkuur en een skinboosterkuur in hetzelfde traject uitvoeren?

Nee, helaas is het niet mogelijk om de ene week een peeling te ondergaan en de andere week een skinbooster. Dit heeft ermee te maken dat wanneer de huid is gepeeld er een laagje wordt verwijderd en de huid daardoor extra gevoelig voor microneedling is. Maar niet getreurd: de kuren kunnen wel na elkaar worden ondergaan!
In dat geval is de volgorde eerst een kuur skinboosters (4-6 behandelingen elke 7-14 dagen) en daarna een (kuur) peeling(s).

Tot slot

Denk je nu ‘Ja, leuk dit verhaal, maar ik ben er nog niet helemaal uit! Heb ik nou droogtelijntjes of zijn het de eerste ouderdomslijntjes en rimpels?’ Of weet je gewoonweg niet goed waar je met huidverbetering moet beginnen? Kom dan eens vrijblijvend langs zodat ik je van de juiste, op jouw specifieke situatie en wensen afgestemde informatie kan voorzien!

 

Leuk verhaal, ga ik delen.