Nadine van Gijn

huidtherapie

5 tips voor huidverzorging in de winter

Tijdens de wintermaanden kan onze huid droger en strakker aanvoelen dan normaal, jeuken, vlekkerig of schilferig zijn. De oorzaak hiervan is voornamelijk te vinden in de kou en de lage luchtvochtigheid die met deze tijd van het jaar gepaard gaat. Ook de talgproductie van je huid kan gedurende de wintermaanden afnemen. De mate waarin jouw huid onder al deze omstandigheden extra verzorging nodig heeft, is afhankelijk van je huidtype.

Talg bestaat voor het grootste gedeelte uit vet en zorgt ervoor dat de huid soepel blijft en vocht kan vasthouden. Wanneer de huid minder talg aanmaakt, kan de huid dus vocht verliezen. Je merkt dat aan schrale wangen, gesprongen lippen, droge handen etc.

Mensen met rosacea/couperose zien dit in de winter vaak opvlammen door de grote temperatuurverschillen. Bij acne kan je in dit jaargetijde meer last krijgen van ontstekingen.

Ik kan het helaas niet allemaal voor je voorkomen, maar ik heb wel een paar tips voor jou en je huid om deze gure, schrale tijd van het jaar zo soepel mogelijk door te komen.

Tip 1. Kies de juiste gezichtsverzorging

Let goed op wat er in de producten voor je dagelijkse gezichtsverzorging zit. Vermijd ingrediënten die ongemerkt je huid meer uitdrogen, zoals alcohol en ethanol. Kies bij voorkeur een product met een of meer van de volgende ingredienten: glycerine, dimethicone, ceramiden, petrolatum, hyaluronzuur en/of niacinamide.

Tip 2. Glycolzuur

Verwijder dode huidcellen met glycolzuur. Glycolzuur zorgt er namelijk voor dat hydraterende ingrediënten beter in de huid kunnen worden vastgehouden.
Je kunt zelf dagelijks de dode huidcellen verwijderen met pads die o.a. in glycolzuur gedrenkt zijn. Voor een langduriger en intensiever resultaat kun je er ook voor kiezen een glycolzuurpeeling door een professionele behandelaar te laten uitvoeren.

Tip 3. Douche niet te heet en niet te lang

Heerlijk zo’n warme douche, maar let op: van water kan je huid enorm uitdrogen. Heet, lang en warm douchen of badderen tast de buitenste laag van de huid en het vetlaagje dat er van nature op zit, aan. Ook wanneer je geen zeep gebruikt, moet je huid dus van een douche of bad herstellen. Onderhoud je huid daarom regelmatig met een milde reiniger die ervoor zorgt dat je huid niet verstopt en haar glans houdt. En douche kort, niet te vaak, zeker niet te warm en gebruik milde producten.

Tip 4. Crème bij extreme kou?

Bij extreme kou kan je beter geen crème gebruiken!
‘Huh?’, hoor ik je denken, ‘wat moet ik dan op mijn huid smeren?’

Het gebruik van een crème bij extreme kou kan veroorzaken dat de huid bevriest. Een onderzoek* heeft laten zien dat de temperatuur van de huid na een uur aan -5 °C te zijn blootgesteld, 1 tot 3 graden daalde. De huid koelt net zo snel af met crème als zonder crème, maar door de crème voelt het alsof je huid warmer werd. 
Je bent dus beter af om in vriestemperaturen geen crème op je gezicht te smeren, omdat je niet door hebt dat je huid eerder kan bevriezen Kleed je bij extreme kou liever dik aan; een goede (bivak)muts en sjaal kunnen helpen om je gezicht warm te houden en zo je huid te beschermen.

Tip 5. Zonbescherming

Jaja, daar izzie weer 😊 ! Ook in de winter is het van belang om je huid te beschermen tegen schadelijke uv-straling. Vaak wordt gedacht dat dat niet nodig is omdat de zon niet schijnt. Maar uv A-licht houdt geen winterslaap, wordt minder gefilterd door de wolken en gaat dwars door autoruiten heen (zie ook mijn blog Zonbescherming: anti-agingproduct nummer 1).
Bescherm daarom je huid ook in de wintermaanden met een goede zonnebrandcrème. En als je gaat wintersporten of schaatsen, bedenk je dan dat er ook nog eens extra weerkaatsing van uv-stralen optreedt. Bij sneeuw is die weerkaatsing maar liefst zo’n 80%.

Extra tip bij rosacea of couperose

Een factor die (extra) rosacea en het ontstaan van couperose (gesprongen haarvaatjes, ook wel bekend als teleangiëctastieën) uitlokt, is de overgang van koude buitentemperaturen naar de warmte binnenshuis. Ook zonlicht en gekruid eten kunnen rosacea uitlokken. De huid is extra gevoelig, kan pijnlijk zijn en branderig aanvoelen. In de winter is het extra van belang om dit huidje goed te verzorgen. Zorg ook dat je je huid goed tegen kou beschermt door buitenshuis bijvoorbeeld een bivakmuts te dragen. Misschien niet zo charmant, maar wel veel beter voor je gevoelige huid!

Handje hulp nodig?

Heb je het gevoel dat je nog wat verder wilt gaan om jouw huidconditie weer in balans te brengen? En/of een stevige basis wilt laten leggen bij een professional waarop je zelf met homecare kunt voortborduren? Of wil je een huidanalyse met een stevig advies hoe je het beste voor jouw specifieke huid kunt zorgen? Je bent altijd van harte welkom voor een gesprek!

Leuk verhaal, ga ik delen.