Nadine van Gijn

huidtherapie

Zonbescherming: anti-agingproduct nummer 1

Wanneer ik mijn cliënten vertel dat ik elke dag een SPF gebruik, is de reactie (buiten de zomer) vaak: ‘ook nu, met dit weer? De zon schijnt helemaal niet!?’.

Wist jij dat de straling van de zon de belangrijkste oorzaak van huidveroudering is? Ongeacht of je nu binnen of buiten bent, want uv-straling is ook schadelijk achter glas en, JA, ook wanneer het bewolkt is. Zelfs bij een lage zonkracht kun je al verbranden.

Tijdens een consult zoek ik vaak even op het web de foto bij dit artikel op om te laten zien. Je kan hier heel duidelijk zien wat uv-straling aan huidveroudering veroorzaakt. De 71-jarige vrachtwagenchauffeur die je hier ziet afgebeeld, heeft 28 jaar lang op de weg doorgebracht en is veel blootgesteld aan ultraviolette A-straling (uva). De man heeft hierdoor een eenzijdige zonbeschadiging opgelopen, aan de kant waar de uv-straling door de ruit van zijn vrachtwagen heen op zijn gezicht scheen.  De huid van de man is in de afgelopen 28 jaar geleidelijk dikker geworden.
UVA-stralen worden niet tegengehouden door wolken of vensterglas (in dit geval de ruit van een vrachtwagen). De uva-stralen dringen diep tot in de huid door.

Wat is SPF?

SPF (Sun Protection Factor) geeft aan hoeveel uvb-straling het zonnebrandmiddel kan absorberen of reflecteren. UVB-straling veroorzaakt verbranding (rode huid) en draagt bij aan de kans op huidkanker. 
De SPF bepaalt de effectiviteit van je zonnebrandcrème, maar let er wel op dat je niet te zuinig bent met aanbrengen van je crème. Wanneer je (te) weinig smeert, geldt de SPF aangegeven op de verpakking niet meer. Jouw huidtype speelt ook een rol. Een licht huidtype heeft over het algemeen meer bescherming nodig dan een donker huidtype.

Wil jij huidveroudering tegengaan?

Mijn advies: gebruik elke dag een SPF om je huid tegen schade van de zon te beschermen en hiermee de vorming van nieuwe rimpels en pigmentvlekken tegen te gaan. Uit onderzoek (2016) blijkt dat het dagelijks gebruik van SPF zelfs bestaande rimpeltjes minder zichtbaar kan maken.

Mijn favorieten

Uiteraard kan ik deze blog niet afsluiten zonder mijn eigen favoriete SPF’s te noemen.
De afgelopen jaren heb ik de nodige verschillende zonnebrandcrèmes uitgeprobeerd en mijn favorieten zijn:

Benebellum Fulgora SPF 50+

Een hele fijne crème voor het gezicht die geen witte waas achterlaat. Geeft ook bescherming tegen rood, infrarood en blauw licht (HEV – High-Energy Visible light, het licht van beeldschermen).

ZO Skin Health Sunscreen & Primer SPF 30 (getinte crème)

Zoek je een zonnebrand met een kleurtje? Dan is dit echt een aanrader. Egaliseert en geeft de perfecte finish om direct je make-up aan te kunnen aanbrengen.

Eucerin Kids SPF 50+

Deze spray heb ik vorig jaar ontdekt toen ik voor het eerst met mijn partner en zoontje op vakantie ging. Heel fijn in gebruik, goed uit te smeren en geschikt voor de gevoelige kinderhuid.

Leuk verhaal, ga ik delen.