Zomer 2023: met zwangerschapsverlof in afwachting van mijn tweede kindje en eerste dochtertje. Leek me een leuk moment om jullie mee te nemen in de huidveranderingen die gepaard gaan met zwangerschap.
Wanneer je in verwachting bent, verandert er veel, ook in je huid. Je kan last hebben van acne, spinnenkop (spider naevi), spataderen, jeuk, striae, linea nigra, het donker kleuren van de huid of een zwangerschapsmaker (ook wel bekend als melasma).
Ik deel graag mijn kennis en tips voor hoe je goed voor je huid kunt zorgen tijdens de zwangerschap.
Puistjes (acne) tijdens je zwangerschap
Onder invloed van hormonen maakt je huid tijdens de zwangerschap meer talg aan. De een krijgt hierdoor een mooie glans over haar huid, ook wel bekend als de ‘zwangerschapsglow’, de ander krijgt last van acne (puistjes). De eerste drie maanden van je zwangerschap komt dit het meeste voor omdat dan de veranderingen in de hormoonspiegel het grootst zijn.
Wat kan je doen tegen acne(puistjes) tijdens je zwangerschap?
Wanneer je last hebt van acne is het belangrijk om de juiste behandeling en thuisproducten te kiezen. Reinig je huid twee keer per dag, het liefst in combinatie met een lotion. Maak een afspraak bij een huidtherapeut, een acnebehandeling is aan te raden voor het verwijderen van onzuiverheden.
Pas op met zuren! Door de invloed van hormonen is je huid gevoeliger voor het aanmaken van pigment, daar lees je hieronder meer over.
Spinnenkop (spider naevi)/spataderen (varices).
De hoeveelheid bloed in je huid neemt toe tijdens de zwangerschap. Bij de een blijft het bij de ‘gezonde rode wangen’ terwijl er bij een ander meer problemen ontstaan. Ongeveer 40% van de zwangere vrouwen krijgt te maken met rode, gesprongen vaatjes in het gezicht. Dit wordt ook wel teleangiëctastieën of spinnenkop (spider naevi) genoemd.
Een spinnenkop herken je door een rood bultje op de huid waaruit een klein bloedvaatje uitwaaiert in de vorm van spinnepoten. Het komt voornamelijk voor in het gezicht, de hals, het decolleté, op de bovenkant van de hand en op de onderarmen. Ook zien we dit fenomeen wel op de benen, maar dan heeft het een andere naam: bezemrijs en penselen.
Wat kan je doen tegen een spinnenkop?
In de meeste gevallen trekt de spider naevi na de bevalling weer weg. Mocht dit niet het geval zijn, dan is IPL of laser de perfecte behandeling om er vanaf te komen. Hier lees je er meer over.
Spataderen tijdens je zwangerschap
Spataderen ontstaan vaak doordat de hormoonspiegel verandert, waardoor de vaatwanden slapper kunnen worden. Ook kan de groeiende baarmoeder ervoor zorgen dat het bloed minder goed vanuit de benen terugstroomt.
Een aantal tips om spataderen tijdens de zwangerschap te voorkomen:
- Sta of zit niet te lang stil. Vermijd zoveel mogelijk om met je benen over elkaar geslagen te zitten, dit stagneert de bloedcirculatie.
- Draag elastische kousen (steunkousen) tijdens je zwangerschap en tot twee maanden na de zwangerschap.
De ontstane spataderen kunnen na de zwangerschap vanzelf weer verdwijnen. Geef het na de bevalling minstens 6 maanden de tijd voordat je een behandelafspraak inplant.
Jeukende huid tijdens je zwangerschap
Je buik gaat groeien, je huid rekt op en kan droger zijn dan normaal en daardoor gaan jeuken. Ongeveer 1 op de 5 a.s. moeders heeft hier last van. Het is onschuldig, maar kan wel heel vervelend zijn. Je kan een jeukende huid hebben op je armen, benen, voeten, borsten en/of buik.
Niet alleen je opgerekte huid veroorzaakt jeuk tijdens je zwangerschap. Wanneer er een kindje in je buik groeit, voert de lever minder galzuren af. Deze galzuren komen in je bloed terecht en kunnen de zenuwuiteinden in je huid prikkelen.
Wat kan je doen tegen jeuk tijdens je zwangerschap?
Je huid goed hydrateren en dus soepel houden, voorkomt de ergste jeuk. Kies een neutrale bodylotion, bij voorkeur ongeparfumeerd. Nog een tip: douche niet te lang en niet te heet want dit kan de huid extra uitdrogen en je raad het al…de huid kan dan extra gaan jeuken.
Striae en zwangerschap
Door de groeiende baby in je buik rekt de huid op. Hierdoor kunnen er onderhuidse scheurtjes ontstaan: zwangerschapsstrepen (striae). Je onderhuidse bindweefsel en opperhuid scheuren. Hoe jonger je bent, hoe groter het risico, want een jonge huid is over het algemeen strakker en scheurt dus ook sneller. Ook spelen genen hierin een rol. Had jouw moeder striae? Wees dan extra alert en verzorg je huid goed.
Door je huid soepel te houden, kan je de kans op striae ietwat verkleinen. Helemaal voorkomen is niet altijd mogelijk. Wanneer de huid eenmaal gescheurd is, ontstaan er paarse lijntjes in de huid. De roodheid trekt na verloop van tijd weg en zal dan een witte huidverkleuring achterlaten.
Linea nigra: wel eens van gehoord?
Linea nigra, beter bekend als de zwangerschapsstreep, is een donkerbruine, verticale lijn die op je buik kan verschijnen tijdens de zwangerschap. Meestal loopt de linea nigra vanaf het schaambeen tot aan de navel, maar in sommige gevallen loopt de streep zelfs nog een flink stuk door naar boven. De streep is bij de meeste vrouwen een centimeter breed en bruinig van kleur.
De linea nigra kan geen kwaad en is het gevolg van extra pigmentcellen die aangemaakt worden onder invloed van het zwangerschapshormoon; diezelfde hormonen zijn ook verantwoordelijk voor het donker kleuren van de tepels. De verkleuringen verdwijnen vanzelf weer na de bevalling; het is dan ook niet te behandelen.
Zwangerschapsmasker (melasma) tijdens de zwangerschap
De precieze oorzaak voor melasma is nog onbekend. Er zijn een aantal risicofactoren voor het ontstaan dan wel het verergeren van de vlekken aan te wijzen. Een zwangerschap wordt als een van de belangrijkste factoren herkend. Veel vrouwen geven aan dat de vlekjes tijdens de zwangerschap opkomen. Bij sommigen verdwijnen deze na de bevalling weer.
Andere uitlokkende factoren:
- Natuurlijke en kunstmatige UV-straling
- Erfelijkheid
- Pilgebruik
- Gebruik van bepaalde cosmetica
- Sommige anti-epileptische geneesmiddelen.
Er is niet bij iedereen een duidelijk uitlokkende factor aan te wijzen.
Wat kan je doen tegen melasma (zwangerschapsmasker)?
- Voorkomen dat het erger wordt:
- Gebruik de juiste huidverzorgingsproducten.
- Vermijd UV-straling (tijdens de zwangerschap).
- Staak (tijdelijk) het gebruik van geneesmiddelen (als daar het verband ligt met het ontstaan van de pigmentvlekken). Denk hierbij ook aan anticonceptie zoals de pil, prikpil etc.
- Remmen van de pigmentaanmaak (wacht hiermee tot na de zwangerschap/lactatie):
- Het gebruik van blekende crèmes, bijvoorbeeld hydrochinon, retinol.
- (Oppervlakkige) peelings (fruitzuur en/of TCA).
- Laser- of IPL-behandelingen.
- Camouflagetherapie/make-up (dit kan natuurlijk wel al tijdens de zwangerschap worden gebruikt).
Belangrijk!
De behandelingen zijn symptomatisch, dat wil zeggen dat de vlekjes altijd weer terug kunnen komen. Er is geen garantie dat dat niet gebeurt. Bij melasma is het belangrijk om rekening te houden met factoren die de pigmentaanmaak kunnen stimuleren.
Mijn favoriete producten
Mijn voorkeursproducten om melasma te voorkomen en te onderhouden zijn de producten in de Benebellum®-lijn, omdat deze specifiek voor dit doel zijn ontwikkeld.
Benebellum® biedt een compleet pakket voor behandeling van hyperpigmentatie en melasma, bestaande uit gerichte producten voor thuisgebruik door consumenten. Deze producten worden ook toegepast als onderdeel van Benebellum®-behandelprotocollen door professionele behandelaars.
Voor meer informatie over Benebellum® verwijs ik graag naar: https://skintechpharma.nl/benebellum/
De Benebellum®-behandelingen en -producten bied ik overigens ook aan in de praktijk; laat maar weten als we je kunnen helpen of als je vragen hebt.
Tot slot
Zwanger zijn is een unieke, onbeschrijflijke fase in je leven. De meesten van ons nemen de huidproblemen op de koop toe. Het hoort er nou eenmaal bij, net als allerlei andere dingen waar je op moet letten, rekening mee moet houden, die je niet meer mag of juist wel moet doen. Met de huidproblemen hoop ik je te kunnen helpen, voor de rest moet je vooral ongelooflijk genieten van deze bijzondere fase met je kindje!
Foto linea nigra: https://unsplash.com/photos/zabrclXkQSk