Huidtherapie is een medisch specialisme dat zich richt op het behandelen, begeleiden en adviseren van mensen met huidproblemen of –onvolkomenheden. Dat kan zowel op medische indicatie zijn (denk aan huidproblemen als acne, littekens, lymfeoedeem) maar ook vanwege cosmetische wensen (bijvoorbeeld huidverbetering, vermindering pigmentvlekken, verwijdering tatoeages).
Een huidtherapeut is een paramedicus die zich bezighoudt met de zieke en beschadigde huid. En met de (cosmetische) verzorging en verbetering van de gezonde huid.
Een huidtherapeut heeft een wettelijk erkende Hbo-opleiding afgerond die is opgenomen in de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG, artikel 34). Voor huidtherapeuten geldt ook de kwaliteitsregistratie in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP).
Meer informatie? Bekijk de video op de homepagina.
Nee. Je kan zelf een afspraak maken bij de huidtherapeut. Daar is geen verwijzing voor nodig.
Als je zonder verwijsbrief komt, begint het eerste consult met een screening. Tijdens de screening stelt de huidtherapeut vragen over jouw algehele gezondheid en het huidprobleem waarmee je komt. Het kan zijn dat je toch eerst door de huisarts moet worden gezien of dat er aanvullende informatie moet worden opgevraagd voordat de huidtherapeut de behandeling kan starten. Als je door de huisarts of medisch specialist bent doorverwezen, is deze screening niet nodig.
Iedereen, van jong tot oud, kan bij de huidtherapeut terecht: voor een medische indicatie (zoals acne, (brandwond)littekens, eczeem en lymfoedeem) of een cosmetische wens (zoals huidverbetering, verwijderen van overbeharing en tatoeages).
Binnen mijn praktijk kan je terecht voor verschillende huidaandoeningen zoals acne, rosacea, couperose, pigmentvlekken, (acne)littekens, overbeharing, huidverbetering en huidveroudering.
Huidtherapie wordt deels vergoed vanuit de basisverzekering en deels vanuit het aanvullende zorgverzekeringspakket. Dit hangt af van de behandeling.
De vergoeding verschilt per verzekeraar. Jouw zorgverzekeraar kan je vertellen of de behandeling, binnen het door jou gekozen zorgverzekeringspakket, wordt vergoed of niet. Er zijn verschillende soorten polissen.
Vanaf 2025 zijn restitutiepolissen niet meer beschikbaar in Nederland. Dit betekent dat de volledige vrije zorgkeuze, waarbij patiënten zonder beperkingen of extra kosten naar elke zorgverlener konden gaan, komt te vervalen. Bij een Naturapolis wordt de zorg volledig vergoed als je naar een zorgverlener gaat die een contract heeft met je zorgverzekeraar. Mocht je een combinatiepolis hebben, dan is er sprake van enige keuzevrijheid, maar ook hier worden de kosten bij niet-gecontracteerde zorgverleners gedeeltelijk vergoed.
Een intakegesprek in onze praktijk is kosteloos.
Doorgaans zijn er 8-10 behandelingen nodig, met een interval van 4-6 weken voor behandelingen in het gezicht en 6-8 weken voor behandelingen op het lichaam. Dit heeft te maken met de verschillende groeifasen waarin de haren zich bevinden.
Sommige mensen beschrijven de behandeling als vrijwel pijnloos, terwijl anderen een zekere mate van ongemak ervaren, vooral tijdens de eerste paar sessies. Over het algemeen geldt dat men de pijn goed kan verdragen.
Tussentijds mag je het haar scheren, maar de wortels moeten blijven zitten. Epileren en harsen wordt dan ook afgeraden tijdens het behandeltraject.
Het belangrijkste verschil tussen laser en IPL is het soort licht.
IPL (Intense Pulsed Light) levert een breed spectrum aan licht met een incoherente lichtbron. Een laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) heeft een monochrome, coherente lichtbron, wat de lichtflitsen krachtiger maakt. Laser werkt met één kleur licht en IPL met meerdere kleuren.
Voor een meer diepgaande uitleg verwijs ik naar mijn blog over het verschil tussen IPL & Laser.
Na iedere behandeling zullen er minder haren terugkomen, en de teruggekomen haren zullen dunner en minder stug zijn. Ongeveer 80% van de haargroei verdwijnt volledig, de resterende 20% blijft bestaan in de vorm van heel lichte, ragdunne (vlas)haren.
Na het behandeltraject voor laserontharing is het advies om 1 à 2 keer per jaar terug te komen voor een losse onderhoudsbehandeling. Het kan namelijk gebeuren dat de haarzakjes geactiveerd worden door bijvoorbeeld hormonale invloeden, medicijngebruik of erfelijke aanleg.
Nee, een peeling is niet echt pijnlijk. Wel kan het een gevoelige behandeling zijn. Een peeling bevat zuren die op de huid een prikkend, brandend en/of tintelend gevoel kunnen geven. Dit gevoel is van tijdelijke aard.
Als je kiest voor een oppepper/party peel, dan volstaat één sessie. Ben je echter op zoek naar langdurige huidverbetering, dan is het advies om een kuurtje te doen.
Hierbij enkele voorbeelden:
Oppervlakkige peelings bestaan meestal uit alfahydroxyzuren, beter bekend als fruitzuren.
Deze zuren maken je huid schoon, stimuleren de celdeling en geven een verfrissende opknapbeurt. Oppervlakkige peelings zijn uitermate geschikt om acne en mee-eters te behandelen, maar ook als partypeel inzetbaar.
Middeldiepe (TCA) peelings zet ik vaak in voor algehele huidverbetering of om bepaalde huidproblemen te verbeteren, denk hierbij aan pigmentvlekken, een vale huid of (acne)littekens. Deze peeling bevat trichloorazijnzuur ofwel TCA, dat een ander werkingsmechanisme heeft dan fruitzuren. Middeldiepe peelings kunnen dieper doordringen in de huidlaag. Van deze peeling ga je vervellen en dat is nodig om van de pigmentvlekken of fijne lijntjes af te komen.
Van een oppervlakkige peeling zal je doorgaans niet vervellen. Een lichte schilfering is mogelijk.
Na een TCA-peeling vervel je doorgaans van dag 3 tot dag 5 het meest. Met een slimme planning en/of thuiswerken is dat goed te doen. Het vervellen start vaak rondom de mond, gaat daarna door naar de wangen en als laatste zijn voorhoofd en haargrens aan de beurt.
Welke peeling geschikt is voor jouw huid is afhankelijk van je wensen, je huidtype, je eventuele huidprobleem (acne, rosacea, pigmentvlekken) en of je wel of niet wil vervellen. Ik vertel je graag meer over de mogelijkheden tijdens een intakegesprek waarbij ik luister naar je wensen en kijk naar je huid om te bepalen welke peeling daar het beste bij past. Zie ook mijn uitgebreide blog als antwoord op deze vraag (wordt binnenkort geplaatst).
Een RRS®-Inject skinbooster is een behandeling waarbij door middel van microneedling een cocktail bestaande uit natuurlijk hyaluronzuur, antioxidanten, vitaminen, mineralen, peptides en aminozuren in de huid wordt aangebracht.
Een skinbooster kan helpen bij een droge, vale of arme huid, of bij fijne (droogte)lijntjes en ondiepe rimpeltjes. Het vertraagt het verouderingsproces van de huid, stimuleert de toename van het volume en je huid gaat er fris en stralend uitzien.
Nee, de skinboosterbehandeling wordt door middel van microneedling in de huid gebracht. Sommige plekken kunnen wat gevoeliger zijn, maar de meeste cliënten vinden dit zeer goed te doen.
Een losse behandeling kan je zien als een oppepper voor de huid; wil je er langer (zes maanden tot een jaar) plezier aan beleven, dan is een kuurtje aan te raden. Een kuur bestaat uit 3, 4, of 6 sessies, afhankelijk van de locatie, huidconditie en mate van huidveroudering.
RRS® HA Eyes → de skinbooster voor rondom je ogen. Heb je last van wallen, donkere kringen of een vermoeide blik dan is RRS® HA Eyes iets voor jou.
RRS® HA Injectable → de skinbooster voor een arme, droge of vale huid. Deze skinbooster bevat 72 actieve ingrediënten. Zeer geschikt voor de jonge(re) huid van 25-45 jaar.
RRS® HA Hyalift® 75 ProActive → de skinbooster wanneer je last hebt van volumeverlies in de huid, fijne lijntjes en rimpeltjes. Geschikt voor de verouderende huid vanaf 45 jaar.
XL Hair® → de skinbooster voor haarverlies of dunner wordend haar. Stimuleert en voedt de haarfollikels. Stopt haaruitval en activeert de groei van nieuwe haren.
Na de behandeling mag je de huid de eerste 2 uur niet reinigen. Na 4 uur mag er weer make-up worden aangebracht. Hoge temperaturen zoals in de sauna of hamam worden de eerste 24 uur afgeraden. De eerste 24 uur wordt ook sporten afgeraden.
XL Hair® is een haarbooster, een injectievloeistof voor de hoofdhuid die de haarfollikels reactiveert en voedt.
Er zijn verschillende oorzaken van haaruitval (alopecia). Alopecia androgenetica, ook wel bekend als mannelijke kaalheid en alopecia areata, de genetische en bij vrouwen veel voorkomende vorm. Bij deze vormen van alopecia heeft XL Hair® de grootste succeskansen – zolang er nog haarfollikels aanwezig zijn en er geen andere duidelijke oorzaken voor de haaruitval zijn (onderliggend lijden, medische oorzaken). Maar denk ook aan haarverlies of dunner wordend haar bij mannen en/of vrouwen.
Een behandeling voor mannen bestaat uit 6 sessies, voor vrouwen is dit 8 sessies.
De behandelingen dienen wekelijks plaats te vinden. Gebruik thuis de voorgeschreven producten om het effect van de behandelingen te ondersteunen.
Voor het beste resultaat is het belangrijk dat je de kuur volledig afmaakt, je je houdt aan de voorgeschreven interval en je de thuisproducten netjes gebruikt. Om de reeds behaalde resultaten te behouden of verder te verbeteren, is het aan te raden om iedere 8 weken terug te komen voor een losse behandeling.
We zijn nog bezig de veelgestelde vragen verder aan te vullen.
Dus: watch this space!
Als je zelf nog een vraag hebt waarvan je denkt dat die op deze pagina een plaatsje verdient, laat het me dan weten.
Nadine van Gijn Huidtherapie
Martin Luther Kingpark 9 | 1277 EA Huizen
info@nadinevangijn.nl | 06 417 07 547
Ontwerp & techniek: Mo & Wim