Laser en IPL: wat is het verschil?

Er zijn tegenwoordig steeds meer methodes beschikbaar om van ongewenste haargroei, pigmentvlekken of vaatafwijkingen zoals couperose, spider naevus, teleangiëctastieën etc. af te komen.

Zowel met IPL- als met lasertherapie kan je bovenstaande indicaties goed behandelen, maar wat is dan het verschil tussen beide technologieën? En welke methode is nou het meest geschikt?

Het belangrijkste verschil tussen laser en IPL is het soort licht.

IPL (Intense Pulsed Light) levert een breed spectrum aan licht met een incoherente lichtbron. Een laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) heeft een monochrome, coherente lichtbron, wat de lichtflitsen krachtiger maakt. Laser werkt met één kleur licht en IPL met meerdere kleuren.

Maar wat zegt die bovenstaande informatie nou eigenlijk?

Een laserbehandeling werkt selectiever. Zodoende kan je met de laser zeer hoge energie op het gewenste behandeldoel, bijvoorbeeld melanine, in het haarzakje afgeven. Je ziet vaak dat professionele laserbehandelingen leiden tot snellere resultaten en ook geschikt zijn voor de donkere huidtinten.
IPL daarentegen komt niet op één specifieke doelplek terecht, maar op meerdere plekken en in meerdere structuren. Wat weer heel nuttig kan zijn bij behandeling van pigmentvlekken en/of vaatafwijkingen.

Om efficiënt en doelgericht te werken, gebruik ik de Diode-laser voor laserontharen en de IPL met twee golflengtes voor pigmentvlekken en vaatafwijkingen.

Maar welke behandelmethode is nou het beste?

Het is niet eenduidig vast te stellen welke behandelmethode de voorkeur heeft. Het hangt sterk af van huidtype en indicatie. Tijdens de intake neem ik uitgebreid de tijd om dat te bekijken en aan de hand daarvan, en andere relevante factoren, te bepalen welke behandelmethode het beste past.


Wil jij meer weten over laserontharen, IPL-pigmentbehandelingen of IPL-behandelingen van roodheid/vaatjes? Spiek dan hier even. Je kunt natuurlijk ook meteen een afspraak maken.

Leuk verhaal, ga ik delen.