Laserontharen
Heb je last van ongewenste haargroei in je gezicht? Ben je het zat om je elke dag te moeten scheren? Dan is een laserbehandeling misschien wel een oplossing voor jou.
Wat is overbeharing?
Ongewenste, storende haargroei, zowel bij mannen als bij vrouwen, kan worden gezien als overbeharing. Wanneer er bij vrouwen heel veel haar in het gezicht, op de borst, rug en laag op de buik groeit, noemen we dat hirsutisme (ook wel omschreven als ‘haargroei volgens mannelijk patroon’). Bij overmatige haargroei op plaatsen waar normaal enkel vellus (fijne dunne haartjes) zichtbaar is, noemen we dat hypertrichose. De haren op de armen en benen, maar ook in het gezicht, kunnen langer worden en in aantal toenemen. Hypertrichose komt zowel bij mannen als vrouwen voor en ontstaat vaak in de puberteit.
Hoe werkt laserontharing?
Laserontharing is een effectieve behandeling tegen ongewenste haargroei. Tijdens de behandeling met de laser wordt de huid zeer kort blootgesteld aan een lichtbundel met een specifieke golflengte (808nm). Gepigmenteerde haren (bruin, donkerbruin en zwart) kunnen worden behandeld met laser. Witte, grijze en rode (rossige) haren kunnen worden behandeld met elektrische epilatie.
De FormaTK Spark Pro Laser werkt met een geconcentreerde lichtbundel van 808 nanometer(diode). De haren op het lichaam absorberen het laserlicht en zetten dit om in warmte. Deze warmte zorgt voor vernietiging van het haarzakje.
Haren groeien in drie verschillende fasen: anageen, katageen en telogeen. Tijdens de anagene groeifase zit het haartje vast aan de wortel en in deze fase kan je met de laser het haarzakje beschadigen waardoor het haarzakje dan niet meer in staat is om een nieuwe haar te ontwikkelen.
Doorgaans zijn er 8-10 behandelingen nodig, met een interval van 4-6 weken voor behandelingen in het gezicht en 6-8 weken voor behandelingen op het lichaam. Dit heeft te maken de verschillende groeifasen waarin de haren zich bevinden.
Laser- en IPL-behandelingen zijn het meest veilig en werken het meest effectief op een lichte huid. Mede hierom adviseren wij om tot 6 weken voor de behandeling niet te zonnen of onder de zonnebank te gaan.
Na iedere behandeling zullen er minder haren terugkomen en zullen deze dunner en minder stug zijn. Ongeveer 80% van de haargroei verdwijnt, 20% blijft bestaan in de vorm van lichte dunne (flas)haren.
Het is mogelijk dat de haarzakjes geactiveerd worden door bijvoorbeeld hormonale invloeden, medicijngebruik of erfelijke aanleg.
Wist je dat, als je aanvullend verzekerd bent, laserontharing in het gezicht (voor vrouwen) in de meeste gevallen geheel of gedeeltelijk vergoed wordt? Vraag je zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden.
Benieuwd naar wat de laser voor jou kan betekenen? Maak dan snel een afspraak voor een vrijblijvende intake.