Nadine van Gijn

huidtherapie

Retinol en vitamine A: anti-aging in optima forma

Hoe vaak heb jij al niet reclames voorbij zien komen met crèmes die retinol bevatten en claimen dat ze huidverjongend werken? Kijk jij daar ook naar met gemengde gevoelens – wisselend tussen ‘Het zal wel’, ‘Ze werken toch niet’ en ‘Deze klinkt toch wel erg interessant. Misschien…’

Hoe zit dat nou eigenlijk met retinol en waar moet je op letten bij de aanschaf van producten die retinol bevatten?

Retinoïden is de verzamelnaam voor alle verschillende vormen van vitamine A. De twee bekendste zijn vitamine A-zuur (tretinoïne) en retinol.
Eén ding is zeker: vitamine A-zuur is een ingrediënt waarvan vaststaat dat het huidverjongend kan werken.

Welke varianten kennen we?

Vitamine A-zuur ofwel tretinoïne
De krachtigste retinoïde. Is op recept verkrijgbaar, bijvoorbeeld als tretinoïne of isotretinoïne (roaccutane). Het is zeer effectief voor de behandeling van acne en huidveroudering, alleen geeft het ook de meeste kans op irritatie.

Retinol
De meest bekende variant en de sterkste die nog zonder recept verkrijgbaar is. Retinol is een zeer krachtige en pure vorm van vitamine A. Het wordt aanbevolen om de tolerantie voor dit ingrediënt op te bouwen (afhankelijk van je huidconditie en de concentratie retinol).

Retinylpalmitaat
De mildste en meest voorkomende retinoïde in huidverzorging. Het duurt relatief lang voordat de huid dit derivaat heeft geconverteerd naar vitamine A-zuur. Dit ingrediënt moet in de huid drie keer worden omgezet voordat het zijn werk kan doen.

Retinylpropionaat
Dit lijkt een betere keuze dan retinylpalmitaat vanwege het makkelijker binnendringen in de huid. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de grootte van het molecuul. Deze variant is tot nu toe echter beperkt onderzocht.

Retinaldehyde
Deze vorm hoeft maar 1 keer te worden omgezet en is daarom in theorie heel werkzaam. Het ingrediënt bestaat echter nog niet heel lang en er is nog weinig onderzoek naar gedaan.

Wat is het verschil tussen retinol en vitamine A-zuur?

  • Vitamine A-zuur (tretinoïne) werd bij toeval ontdekt door dermatoloog A.M. Kligman, tijdens een onderzoek naar de werking van de stof bij acne. Niet alleen de acne werd minder, maar ook de huid ging er frisser, stralender en jonger uit zien. Tretinoïne is uitsluitend op recept verkrijgbaar.
  • Retinol is zonder recept te verkrijgen en is een erg populair ingrediënt in anti-age-cosmetica. Retinol is van zichzelf erg instabiel en kan daarom irriterend werken op de huid. Mede hierom verwerken veel bedrijven een laag percentage in hun cosmetica of kiezen ze voor een andere vorm van vitamine A, die minder effectief is.

Uit het onderzoek* van A.M. Kligman, G.L. Grove, R. Hirose en J.J. Leyden (1986) werd al geconcludeerd dat het topisch (plaatselijk) aanbrengen van vitamine A schade door overmatige blootstelling aan zonlicht gedeeltelijk ongedaan kan maken en dat het een positief effect heeft op het verouderingsproces.

Waar moet ik op letten als ik een product met retinol wil gaan gebruiken?

Eigenlijk hangt dit een beetje af van wat je doel is. Wil je graag echte huidverbetering zien? Kies dan voor een product met de meest pure vorm: retinol.

Maar let wel op, het kan (tijdelijk) de nodige irritatie geven. Mijn advies is dan ook om het langzaam op te bouwen, zodat je huid eraan kan wennen. Overleg met je behandelaar wat voor jou het beste protocol is.

Mijn favorieten

Natuurlijk kan ik deze blog niet afsluiten zonder mijn eigen favoriete producten te laten zien:

Meditopics Retinol Crème 1% en 1% Extra Sterk

Meditopics Retinol Crème 1% retinoïden, op basis van 0,5% ingekapselde retinol gecombineerd met 0,5% retinylpalmitaat.

Meditopics Retinol Crème 1% Retinol Extra Sterk. Deze crème bevat 1% ingekapselde retinol.

Beide crèmes bevatten naast retinol enkele fijne plantaardige oliën, kalmerende ingrediënten en twee peptiden.

  • Stimuleert de aanmaak van collageen en elastine.
  • Verbetert de huidstructuur en werkt oplichtend op bestaand pigment.
  • Gaat tekenen van huidveroudering tegen.
ZO Retinol Skin Brightener 0,25% , 0,5% en 1%

Verheldert de huid en helpt bij het bereiken van een egale huidteint.

  • Micro-ingekapselde retinol en vitamine C verhelderen bestaande pigmentatie en zorgen voor een gelijkmatige huidtoon.
  • Bevat antioxidanten die de huid beschermen tegen schadelijke omgevingsfactoren om toekomstige tekenen van huidveroudering en huidschade tegen te gaan.
  • Bevat bakuchiol: dit is een verzachtende antioxidant die de huid ondersteunt bij het gebruik van hogere concentraties retinol.

Voel je wel wat voor een retinolcrème?

Dit is het ideale seizoen om ermee te starten. In herfst en winter ervaar je een minimum aan huidirritatie door de zon (in ons deel van de wereld althans), en dan kom je in het voorjaar weer met een prachtig en jeugdig uitziend huidje tevoorschijn.
Ben je nog onzeker of heb je ergens vraagtekens? Laat maar weten, ik help je graag verder.

*Geraadpleegde literatuur

Leuk verhaal, ga ik delen.