Nadine van Gijn

huidtherapie

Zon: wel of niet goed voor acne?

We weten allemaal dat een beetje zon goed is voor je humeur en voor je huid (licht, warmte, vitamine D3, om maar wat te noemen). Maar het is wetenschappelijk bewezen dat te veel zonlicht slecht is voor elke huid of huidaandoening. Dus ook voor de acne(gevoelige) huid.

De positieve effecten van zonlicht

UV-straling is een belangrijke bron van vitamine D, die we nodig hebben voor een aantal vitale processen in ons lichaam. Denk bijvoorbeeld aan de aanmaak van botweefsel en het positieve effect op ons humeur (door de aanmaak van serotonine). Er zijn dan ook wel mensen die bij een tekort aan zonlicht last krijgen van een seizoensdepressie.

De hogere tempraturen en sterkere zon in de zomer zorgen er o.a. voor dat je meer gaat zweten. Transpiratie kan helpen om het overmatige talg in je huid naar de oppervlakte te brengen en poriën vrij te maken. Zonlicht heeft een licht ontstekingsremmende werking, wat gunstig is bij ontstekingen zoals puistjes. Bacteriën die een belangrijke rol spelen bij het ontstekingsproces zwakken af onder invloed van zonlicht. Sommige mensen merken dan ook dat hun acnegevoelige huid verbetert onder invloed van wat zonlicht.

 

De negatieve effecten van zonlicht.

Maar niet iedereen ervaart positieve effecten van de zon. Voor elke acnepatiënt die vertelt dat het zonlicht goed doet, is er ook een patiënt die aangeeft dat het zijn of haar huid juist verslechtert.

Blootstelling aan de zon droogt de huid uit, en zelfs een vette huid heeft vocht nodig. Wanneer de huid uitdroogt, worden de talgklieren aan het werk gezet om de huid weer van de nodige olie te voorzien. Het overschot aan talg dat ontstaat, speelt een rol bij het ontstaan van onzuiverheden.

Als de huid uitdroogt, zie je vaak ook dat de huidcellen aan het oppervlak wat verharden, dode huidcellen minder goed worden afgevoerd en talg in de poriën wordt vastgehouden. Zo ontstaan er comedonen (ook wel bekend als mee-eters).

Zonlicht houdt voor alle huidtypen een risico in. Denk hierbij aan verbranding, met mogelijk huidkanker als gevolg, zonneallergie, vroegtijdige huidveroudering (zie ook mijn blog: Zonbescherming: anti-agingproduct nummer 1) en pigmentproblemen. Met name mensen met acne of acnelittekens zijn bijzonder vatbaar voor de aanmaak van hyperpigmentatie.

 

De positieve invloed van zonlicht op acne: verraderlijk en verwarrend!

Je ziet je puistjes minder worden en krijgt een mooi bruin kleurtje. Dat is toch precies wat je wilt? Toch blijft het gebruik van een goede zonnebrandcrème belangrijk. In de eerste plaats om de schadelijke invloed van de zon op je huid te verminderen. In de tweede plaats, misschien voor jou met je acnegevoelige huid nog wel belangrijker, om een acne-uitbraak na de zomerperiode te voorkomen!

Zonnebrandcrème speciaal voor de acnehuid

Hierbij een aantal zonnebrandcrèmes die ik je kan aanraden als je een acnegevoelige huid hebt.

Biodermal Matterende Zonnefluïde Gezicht SPF 30

De zonnefluïde bevat geavanceerde uv B-/uv A-filters voor een directe en aanhoudende bescherming. De lichte, zeer waterbestendige formule is matterend en laat geen glans achter op de huid. Bevat een combinatie van ingrediënten die de huid hydrateert en puistjes helpt voorkomen.

Ontdek de voordelen:

  • Voorkomt een glimmende huid en puistjes.
  • Intensieve hydratatie.
  • Zeer waterresistent.
La Roche-Posay Anthelios UVMune 400 Oil Control SPF50+

Matterende zonnebrandcrème voor het gezicht. Biedt breedspectrum uv A- en uv B-bescherming, vermindert meteen het glimmen van de huid en helpt verschillende oorzaken van een glimmende huid tegen te gaan.

Ontdek de voordelen:

  • Matterende zonnebrandcrème met SPF50+.
  • Biedt breedspectrum uv B- en uv A-bescherming
  • Geschikt voor gevoelige huid. Zonder parfum.
Eucerin Sun Oil Control Gel-Crème SPF 50+

Een dagelijks te gebruiken zonnebrandcrème met een hoge uv-bescherming voor het gezicht, speciaal voor de vette en acnegevoelige huid. Deze geavanceerde technologie biedt bescherming tegen schade door uv-straling.

Ontdek de voordelen:

  • Niet-comedogeen
  • Ideale basis voor make-up.
  • Laat een onmiddellijke en langdurig droge, matte finish achter op de huid.
Leuk verhaal, ga ik delen.