Wanneer je ooit geprobeerd hebt om de juiste concealer of foundation op je huid af te stemmen, weet je hoe bepalend je huidtype kan zijn. In deze blog ga ik dieper in op de kenmerken van de verschillende types.
De bekendste classificatie voor de verschillende huidtypes is die van dermatoloog Thomas B. Fitzpatrick. Dit classificatiesysteem is in 1975 ontwikkeld en classificeert het huidtype aan de hand van de hoeveelheid pigment in je huid en de reactie van je huid op blootstelling aan de zon.
Het kan zijn dat je niet aan alle kenmerken van een bepaald type voldoet, maar kies dan welke het meest bij jou past.
Huidtype 1 wordt gekenmerkt door een lichte huid, vaak met sproeten. Deze mensen hebben vaak rood of lichtblond haar en lichte ogen. Dit huidtype verbrandt snel en wordt niet bruin.
Mensen met huidtype 2 hebben ook een lichte huid, blond haar en blauwe, groene of grijze ogen. Dit huidtype verbrandt meestal en wordt een beetje bruin.
De huid bij huidtype 3 is iets getint. Deze mensen hebben donkerblond of bruin haar en vaak groen/bruine ogen. Dit huidtype verbrandt zelden en wordt goed bruin.
Een andere benaming voor huidtype 4 is het Mediterrane type, omdat vooral mensen in subtropische landen en rond de Middellandse zee dit huidtype hebben. De huid is getint met bruin of donker haar en donkere ogen.
Huidtype 5 staat ook wel bekend als de Aziatische huid. Deze mensen hebben een donker getinte of bruingele huid. De ogen zijn donker en het haar is vaak zwart.
De negroïde huid, huidtype 6, komt voor bij mensen die in Afrika wonen of een Afrikaanse afkomst hebben. Dit huidtype verbrand zelden tot nooit en de huid en ogen zijn zeer donker.
Heb ik met huidtype 1 of 2 meer kans op huidkanker?
De huid van huidtypen 1 en 2 is een stuk gevoeliger voor de effecten van de zon en deze mensen lopen een groter risico op verbranding. Overmatige blootstelling aan zonlicht geeft het grootste risico op het ontwikkelen van huidkanker. Huidtypen 3 en 4 kunnen over het algemeen langer in de zon blijven en lopen minder risico op huidkanker. Om vroegtijdige huidveroudering tegen te gaan is een goede SPF zeer van belang (lees hier meer over in mijn blogpost Zonbescherming: anti-agingproduct nummer 1).
Is een SPF 50 beter dan een SPF 30?
Met het gebruik van een SPF bescherm je je huid tegen uvb-stralen. De waarde geeft weer hoe goed je je huid beschermt.
- SPF 50 beschermt voor 98%
- SPF 30 beschermt voor 96,7%
Je ziet dat de beschermingsgraad niet veel van elkaar verschilt. Als men zich goed (lees voldoende) en met regelmaat insmeert, maakt de factor dus niet zo heel veel uit. Helaas zien we in de praktijk dat dit lang niet altijd het geval is. Sommige mensen smeren maar 1x per dag of zijn te zuinig bij het opbrengen van het product. Zonde!
Klopt het dat een donker huidtype niet kan verbranden?
Nee, dat klopt niet. Mensen met een donkere huidskleur kunnen wel degelijk verbranden! Misschien duurt het wat langer, maar ook dit huidje is gevoelig voor de eerste zomerzon.
Kortom, en ik kan het niet vaak genoeg zeggen: smeer, smeer, smeer (of spray, spray, spray, afhankelijk van welk product je gebruikt ;-)). Het is echt de beste bescherming van je huid tegen een scala aan huidprobleempjes die je voor wilt zijn voordat het Problemen worden.
En voor de ijdele types onder ons: bruin zijn ziet er leuk uit – rimpels niet!