Nadine van Gijn

huidtherapie

Fruitzuren: goed voor je huid!

Wat zijn fruitzuren en wat doen ze voor je huid?

Fruitzuren, ook wel bekend als Alpha Hydroxy Acids (AHA), komen voor in de natuur, wat herkenbaar terug te vinden is in namen zoals: citroenzuur, melkzuur, amandelzuur en glycolzuur.

Veel AHA’s worden in lage concentraties toegepast in cosmetica. De hogere concentraties worden gebruikt door professionele behandelaren en dit zijn zuren die tijdens een huidbehandeling zorgen voor het verweken van (dode) huidcellen van de bovenste huidlaag (epidermis). De (dode) huidcellen zullen hierdoor makkelijker loslaten, wat weer zorgt voor een snellere huidvernieuwing.

De meeste zuren helpen om huidveroudering tegen te gaan en stimuleren de aanmaak van collageen. Het (dagelijks) gebruik van lagere concentraties AHA zorgt voor een soepele vernieuwing van de huid. Naarmate we ouder worden, vertraagt de celdeling en vanaf je 30e, of als je een droge (niet-gevoelige) huid of een huid met acne hebt, kan het gebruik van fruitzuren een mooi effect geven.

Behalve AHA’s zijn er ook BHA’s (betahydroxyzuren). Het meest bekende zuur dat onder deze noemer valt is salicylzuur. Dit zuur is geschikt om puistjes en mee-eters te verminderen en heeft een ontstekingsremmende werking. Ideaal voor een acnegevoelige huid, maar ook wanneer je bijvoorbeeld last hebt van rosacea.
Let wel op: salicylzuur is niet geschikt voor gebruik tijdens zwangerschap of het geven van borstvoeding, of bij een aspirineallergie.


Wat is het verschil tussen AHA’s en BHA’s?

Het grote verschil tussen AHA’s en BHA’s is dat AHA’s in water oplosbaar zijn en hierdoor beter geschikt zijn voor een normale en droge huid. BHA’s daarentegen zijn in vet oplosbaar en daarmee uitermate geschikt voor een vette huid.


Dit doen de meest bekende fruitzuren (AHA en BHA) voor je huid:

Citroenzuur: verwijdert op milde wijze dode huidcellen en egaliseert de huidteint.
Amandelzuur: is ontstekingsremmend en heeft een oplichtend effect op pigment.
Melkzuur: hydrateert en stimuleert de aanmaak van collageen.
Glycolzuur: verwijdert op milde wijze dode huidcellen en stimuleert de aanmaak van collageen.
Salicylzuur: reduceert de talgproductie en werkt ontstekingsremmend.


Snel een mooie huid?

Hogere concentraties fruitzuren, zoals in een peeling, bieden uitkomst als je snel een mooie huid wilt. De hogere concentraties versnellen het proces van de celdeling en geven de huid weer een prachtige glow. Er zijn peelings zonder downtime (ideaal voor een feestje) en peelings die je huid even laten vervellen maar waar je daarna lang plezier van hebt (voor als je gewoon een mooie, gezonde huid wenst).
Kijk voor meer informatie over oppervlakkige peelings op mijn pagina peelings.


Extra tip!

Gebruik dagelijks een SPF (minimaal factor 30) bij het gebruik van fruitzuren of na een peeling. Je huid is door toepassing van zuren tijdelijk gevoeliger voor uv-stralen (zonlicht) en met het gebruik van een SPF voorkom je schade aan je huid in de vorm van bijvoorbeeld pigmentvlekken.
Als je daar meer over wilt weten: hier vind je mijn blog over pigmentvlekken, en hier over zonbescherming en SPF’s.

Leuk verhaal, ga ik delen.